Nemcsak Chris Pratt miatt imádjuk a Városfejlesztési osztályt!

Megosztás

Szerző: D 2018-12-21 09:43:54
264

A sorozat története egyszerű: az Indiana állambeli (fiktív) Pawnee város önkormányzatának városfejlesztési osztályát követjük a dokumentumfilmek módjára szemlélődő kamerákon keresztül. Ezt a hatást erősítik a gyakori kiszólások, illetve a szereplőkkel készített interjúk is. Ez utóbbiak kiemelten fontosak, mivel – sitcomról lévén szó – a karakterek hitelességén és szerethetőségén áll vagy bukik a sorozat élvezhetősége. A Városfejlesztési osztály ebben fejhosszal veri fent említett társait.

Az epizódok középpontjában Leslie Knope (Amy Poehler), az osztály igazgatóhelyettese áll. A folyamatosan pörgő, végletekig elhivatott közszolga karakterét nem lehet nem szeretni, és lankadatlan lelkesedésével magával ragadja a munkájukat csak módjával végző kollégáit is. Az utóbbiak egytől egyig nagyon szórakoztató karakterek, bármelyikükből lehetne spin-offot írni. 

A sorozat előrehaladtával szerencsére egyre több szerepet kap az egyszerű, de kedves wannabe-rocksztár cipőpucoló, Andy (Chris Pratt) és a kamaszkori lázadásából soha ki nem növő, mosolytalan, mégis elképesztően vicces gyakornok/asszisztens April (Aubrey Plaza) is.

Greg Daniels és Michael Schur írók alkotói munkája sokkal kevesebbet érne, ha a főszerepet nem Amy Poehlerre osztották volna. Az Upright Citizens Brigade nevű New York-i humorista-csoportból induló, a legendás szombat esti sketch-comedy showt, a Saturday Night Live-ot is megjárt színésznő magában is elég lenne egy sikeres sorozathoz. Annak ellenére, hogy rendkívül erősen megírt, fantasztikusan eljátszott karakterről van szó, sosem érezzük, hogy jelenléte elnyomná a többi színész játékát. Poehler képes olyan érzékletesen előadni a városát teljes szívével szerető, örökké lelkes önkormányzati dolgozót, hogy a városfejlesztési hivatal amúgy valószínűleg borzalmasan unalmas munkája is nagyon élvezhetővé válik.

A Városfejlesztési osztály azon esetek ritka példája, amikor egy remek írói csapat megtalálja a sorozatához a tökéletes szereplőgárdát. 

Megosztás